La diferència d’indumentària entre sexes (segle XIV)

Al segle XIV es produeix un succés de gran transcendència: la població europea queda reduïda a un terç per la pesta de 1348. Aquest fet impactarà tant a la societat com a la moda, i, entre les múltiples respostes humanes davant d’aquest succés, es va donar una major importància al vestit, especialment per part dels més poderosos. A més, durant aquest segle ja es pot considerar que la professió de sastre s’ha assolit totalment i que persones especialitzades en la talla i confecció dels vestits satisfeien a la clientela i a les seves demandes cada cop més complicades que van sorgir al llarg del segle XIV.

 A les primeres dècades del segle, la moda seguirà mantenint els mateixos vestits, amb lleugeres variacions estructurals, però durant la segona meitat del segle es produirà un canvi radical: l’aparició de peces de vestir curtes, com van ser diferents tipus de jaquetes i el “jubón(espècie de camisa rígida masculina que cobria des de les espatlles fins a la cintura i que anava cenyida i ajustada al cos; fig.1), van determinar la diferenciació definitiva entre la indumentària femenina i masculina. Ambdues peces de roba estaven dissenyades amb la finalitat de modelar el cos, seguint els dictàmens estètics de l’època. La creació d’aquestes peces va provocar una transformació substancial en les mitges, que fins aquest moment havien cobert el peu i la cama fins a la meitat de la cuixa i que ara es prolongaven fins a la cintura.

Aquestes transformacions, a l’igual que va passar amb la innovació en la confecció de les túniques del segle XIII, primerament es van donar a l’àmbit militar, per passar immediatament al civil. I aquest dinamisme d’intercanvi militar-civil va continuar al llarg de la història a causa de la continua investigació que el món militar realitzava per buscar peces de vestir més còmodes, d’acord amb la seva funció ofensiva i defensiva i, per altra banda, perquè el món militar es lliurava de les continues pragmàtiques que els reis van anar dictant per controlar les pràctiques indumentàries de la població.

De totes maneres, deixant de banda la diferenciació sexual a l’hora de vestir, va ser també al segle XIV quan va sorgir una peça de vestir comuna pels dos sexes, molt apreciada sobretot pels estaments més poderosos: la hopalanda (fig.2), una espècie de peça de roba solta i ample, llarga o curta, com una bata que es posava per sobre del vestit, cenyida a la cintura amb un cintura, un coll alt i recte i unes mànigues llargues que podien arribar al terra; també es podia revestir amb pell.

Anuncis

2 pensaments sobre “La diferència d’indumentària entre sexes (segle XIV)

  1. Molt bons posts sobre indumentària.

    Al segle XIV el vestit és, a més de ser un diferenciador social, és un diferenciador ètnico-moral. Els jueus, els musulmans han de portar símbols així com els alcavots de les ciutats. També afectava a les dones. Per exemple a les prostitutes també se les obliga a anar vestides diferent de les dones honestes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s